4.9.12

Daryl Janmaat – en scoutrapport


Han missar nästan aldrig en match. Han ser i stort sett outröttlig ut när han stormar fram längs högerkanten, bryter passningar, startar anfall och ser till att anfallen får slutprodukt i form av precisa inlägg eller egna avslut. Han – vars namn är Daryl Janmaat, vilket jag tänkt att vi ska förhålla oss till i fortsättningen – startade sin Eredivisie-karriär Heerenveen och är efter fyra säsonger i den gamla svenskkolonin nu tillbaka där fotbollsspelandet tog fart för första gången, i barndomsklubben Feyenoord.

Jag tänkte inleda med att ta er igenom ytterbackens historia och redogöra för hans karriär lite kort. Ja, innan vi tar och lägger dagens Daryl Janmaat och hans fotbollsfärdigheter under lupp, det vill säga. Det är ju trots allt det det här formatet är till för. 

Daryl Janmaat inledde sin fotbollskarriär i Feyenoords väldigt framgångsrika och minst lika mytomspunna ungdomsakademi. Det är en bra skola där du utbildas i såväl försvars- som anfallsspel, men där du också drillas i den tekniska delen av spelet (som är väldigt viktigt och signifikativt i den holländska fotbollen). Janmaat lyckades dock aldrig slå sig in i a-laget och lånades likt många andra Feyenoord-spelare genom åren ut till en mindre klubb för att fortsätta utvecklas. 

Den 17 år unge ytterbacken gick till ADO Den Haag, då i den holländska andradivisionen. Där tog han direkt en plats i startelvan och fick vara med om en fantastisk inledning på säsongen – efter åtta omgångar så stod ADO Den Haag på åtta vinster, med läckra 19-7 i målskillnad. Efter det var det roliga dock slut på ett tag och när de kommande fem matcherna var spelade så hade Den Haags nolla i förlustkolumnen bytts mot en fyra. Lika smått osannolikt bra som säsongen, och i förlängningen a-lagskarriären, startade för Daryl Janmaat – lika galet och osannolikt slutade den. ADO Den Haag gick nämligen upp i Eredivisie under Janmaats första och hittills enda säsong i klubben – detta trots att klubben parkerade först på en sjätteplats (!) när grundserien summerades och playoff stod runt hörnet.

"Janmaats första och hittils enda säsong i klubben", skrev jag, ja. Spelaren och ADO Den Haags säsong gick knappast obemärkt förbi för lagen i högstaserien och när grundserien var slutspelad och ytterbackens lån med Den Haag gått ut samtidigt som han inte blev erbjuden något a-lagskontrakt av Feyenoord som slutade sexa, så öppnade det för något nytt. Feyenoord var förvisso den klubb där Janmaat inledde sitt fotbollsspelande, men vad gjorde ett uteblivet a-lagskontrakt där om tusen år (läs: när Heerenveen, femma i serien, erbjöd ett fyraårskontrakt).

*Skavlan-övergång*: Fyra, fina Heerenveen-säsonger senare hade Feyenoord bevisligen insett sitt tidigare misstag då man såg till att göra klart med den lockige högerbacken så fort han hade mindre än sex månader kvar på kontraktet och tilläts diskutera med andra klubbar trots att han stod under kontrakt. Bakgrunden till övergången till Feyenoord-flytten skulle gärna, som den fotbollsromantiker man (jag) är, enbart få tillskrivas spelarens historia i Feyenoord. Men, frågan är om det inte är lite skitmycket (okej, ska vi mötas på "någorlunda"?) Guidetti-relaterat det här ändå.

Jo. Trots en minst sagt stark avslutning på säsongen 2011/2012 (Feyenoord jagade Ajax in i det sista och stannade slutligen på en andraplats, sex poäng bakom mästarna från Amsterdam) så hade Ronald Koemans mannar inte mycket att ta med sig till den kommande säsongen. Inte nog med att de tappat skyttekungen John Guidetti, som de visste skulle bli svår att lösa från Manchester City: Det stod även klart sedan tidigare att laget skulle komma att bli rejält brandskattat på andra positioner.

Och här blev Daryl Janmaat en nyckel. När Heerenveens högerback skrev på sitt treårskontrakt med Feyenoord så blev han klubbens tredje sommarvärvning (samtliga som bosman, d.v.s. gratis övergångar), efter att NEC-yttern John Goosens och Rodas mittfältsankare Ruud Vormer hämtats in för att ersätta Giorgino Wijnaldum och Leroy Fer, som saknats sedan han lämnade för Twente (som enligt mig mycket väl kan vinna ligan i år, något jag är inne på i pilotavsnittet av Fotbollslotteriet, även om Ajax och PSV snabbt fått upp farten). Högerbacksplatsen var viktig för Rotterdam-klubben att förstärka, detta sedan stått klart sedan länge att såväl Dani Fernandez som (framför allt) Gill Swerts skulle lämna positionen vakant.

Sett till de senaste säsongernas stora spelaromsättning och sett till vilka spelare som har lämnat Feyenoord så är det ett projekt som kommer att ta tid. En tröst i väntans tider – och likafullt ett skönt besked – är att Daryl Janmaat inte kommer behöva någon längre startsträcka i sin nygamla klubb. Han är redan igång och börjar allt mer framstå som en nyckelspelare i ett ungt Feyenoord. Vissa stunder känner jag även att det här är en spelare som redan är redo för större uppdrag. Hans start i Feyenoord har nämligen varit väldigt bra och i tre av de inledande fyra matcherna jag sett honom så har han varit en av planens absolut bästa spelare. En av de främsta anledningarna till det – att man börjar veta precis vad man får. Och att man får det för jämnan.

Matcherna som scoutrapporten är utformad efter:
*FC Utrecht - Feyenoord (0-1), 2012-08-12: 90 minuters speltid/0 mål.
*Feyenoord – SC Heerenveen (1-1), 2012-08-18: 90 minuters speltid/0 mål.
*Vitesse – Feyenoord (1-0), 2012-02-09: 90 minuters speltid/0 mål.

Analys:

De tre matcherna jag sett av Daryl Janmaat hittills i år är ganska så talande för hans karriär såhär långt. Han är nästan aldrig skadad och spelar i princip alltid. De få matcherna ytterbacken har missat de senaste åren har a) kommit efter en sällsynt – något ni får bevis på i slutet av rapporten – avstängning eller b) på grund av den efterhängsna knäskada som gjorde att han missade delar av säsongen i fjol, detta under tre olika perioder (2012-02-13 till. 2012-02-23, 2012-03-08 till. 2012-03-16 och slutligen 2012-03-26 till 2012-05-03 – ingenting att orda om, in other words) innan det att holländaren blev kvitt problemen. 

Nåväl. För att beskriva Janmaat som spelare så är det en ytterback som ser oerhört solid och stabil ut. Han gör inte mycket väsen av sig – och det är av just den anledningen som den här rapporten har kommit till. 

Jag noterade ganska tidigt i premiären hur lugnt och städat det var på Feyenoords högerkant på egen planhalva. Och hur det samtidigt var en hel del väsen på motsatt sida av mittlinjen. Jag började helt enkelt granska honom, som jag så ofta gör med spelare eller , eller vad som nu än fångat min uppmärksamhet och som börjat ställa frågor till mig för stunden. 

Efter den första matchen så kände jag att den bild jag fått av högerbacken var klart intressant. Nödvändigt duellstark, framför allt defensivt men även helt klart kapabel att ta sig an sin motståndare i offensiven. Efter ytterligare en match så började hans försvarssegenskaper att bli allt mer tydliga. En bra tacklare, såväl sett till tajming som till teknik. Addera hans goda fysik – och då pratar jag inte bara om att han besitter en bra snabbhet på längre sträckor, detta "trots" en intressant kombination av centimetrar och kilon, utan även om att det är en välbyggd lirare vi har att göra med – och ni börjar förhoppningsvis få en hum om att det här är något spännande. Hans känsliga högerfot och överkomliga vänster gör honom, återigen, användbar båda sista tredjedelarna av planen. Dels sett till uppspelsfasen, men även när det kommer till att få slutprodukt på anfall, och även i form av fasta situationer. 

Slutprodukt har han lyckats få till en hel del av då jag sett honom. Janmaat är väl medveten om vad som händer runt omkring honom – han har en god speluppfattning – och hans inlägg håller inte bara god kvalité, utan är också ofta vältajmade. Styrkan ligger emellertid i hans beslutsamhet till att det egna laget ska få avslut på sina anfall (och att han därmed är benägen till att slå, fina, tidiga inlägg men också till att bryta sig inåt i banan för att gå på avslut). En egenskap jag är väldigt svag för.

En värdering av spelaren är tämligen svår att göra, åtminstone för mig. Jag tänker såhär: Med tanke på kontraktslängden, sett till att spelaren har spelat U21- och U19-landskamper samtidigt som jag verkligen känner att det här är en spelare som har allt för att ta nästa steg och samtidigt kunna hävda sig på landslagsnivå (även om van der Wiel såklart ligger före i kampen om högerbacksplatsen). Det här är kort och gott en spelare som kan komma att inbringa stora pengar till Feyenoord. Stora pengar för att vara högerback, alltså. 

Apropå det så bör det samtidigt tas i beaktning att marknaden är på väg att förändras. Och dels redan har gjort det.

Det, i kombination med den ekonomiska krisen, ger insyn i varför Rasmus Elm och Pontus Wernbloom hamnade i just Ryssland – och varför en spelare som Toivonen blev kvar, och samtidigt bara verkade riktigt på gång till Rubin Kazan, trots att Liverpool var öppet intresserade för ett knappt år sedan – klubbarna är inte benägna att betala lika mycket som tidigare. Betalar köparen mot förmodan en saftig prislapp så gör de det, sett till det här fönstret, allt som oftast för spelare som redan presterat eller har erfarenhet av ligan de ska till. Om de inte sitter på andra intressanta detaljer. Inomeuropeiskt pass, framtiden för sig eller andra meriter i form av titlar och/eller extraordinära mängder mål eller assist.

Hursomhelst, för att komma till avslut (rimshot): Daryl Janmaat är redan i dag en spelare som ger sken av att kunna gå in och göra bra matcher för det holländska landslaget. Han är så jämn i sina värden och besitter sådan arbetskapacitet och uthållighet att det inte skulle vara några som helst problem i min bok – dock vet man inte hur han ställas inför att göra debut i ett pressat eller laddat sammanhang, i och med att han inte har erfarenheten av kontinuerligt spel i Europa med sitt klubblag. Detta är dock något som Janmaat har igen i form av att han blott är 23 år gammal och redan vid den åldern är inne på sin fjärde, ordinarie Eredivisie-säsong och min känsla är att om han går, vilket det bara talar mer för ju mer jag ser honom, inom ett år så kan det helt klart komma att bli van der Wiel-pengar av det hela, det vill säga runt 50 miljoner kronor. Även om det i dag (de "klassiska" stora drakarna, de klubbar som i dag ägs av stenrika finansiärer samt de östeuropeiska klubbarna undantaget) inte är särskilt många klubbar som betalar den typen av pengar för en stabil högerback. Eller vilken typ av spelare som helst, i någon centraleuropeisk liga. T.ex: Aston Villa – en klubb som för övrigt är i behov av att förstärka sin backlinje, och som tittar allt mer mot Eredivisie, lex Holman/El Ahmadi – som köper en av belgiens mest spännande offensiva spelare, av de som inte redan har flyttat, alltså, i 22-årige Christian Benteke (28 mål på 91 matcher i belgiska ligan, 4 mål på 9 landskamper) och det för 7 miljoner pund.  


Den duellstarke ytterbacken Daryl Janmaat, här mot Dynamo Kiev.

Personlig information (transfermarkt.co.uk):
Fullständigt namn: Daryl Janmaat
Födelsedatum: 22.07.1989
Nationalitet: Holländsk
Längd/vikt: 1,85/–
Nuvarande klubb: Feyenoord (kontraktet löper t.om. 30.06.2015)
Landslag: 11 U21-landskamper, 5 U19.

Spelarinformation:
Föredragen position: Högerback
Naturlig fot: Höger

Hans tre senaste säsonger i siffror (transfermarkt.co.uk):
*2012 (såhär långt): Feyenoord – 8 matcher (4 i Eredivisie, 2 i Champions League-kval, 2 i Europa League-kval), 1 mål, 0 assist, 1 gult kort, samtliga från start, 2 gånger utbytt (bägge i Champions League-kvalet mot Dynamo Kiev, i första matchen p.g.a. en knäskada), 647 spelade minuter.
*2011: Heerenveen – 27 matcher (22 i Eredivisie, 5 i den holländska cupen), 3 mål (2 i ligan, 1 i cupen), 3 assist (samtliga i cupen), 2 gula kort och 1 rött kort (ligan), 0 gånger inbytt, 4 gånger utbytt (ligan), 2232 spelade minuter. 
*2010: Heerenveen/Holländska U21-landslaget – 27 matcher (24 i Eredivisie, 1 i den holländska cupen, 2 kvalmatcher till U21-EM ), 3 mål (samtliga i ligan), 0 assist, 5 gula kort (4 i ligan, 1 i cupen), 4 gånger inbytt och 3 gånger utbytt (samtliga i ligan), 2134 spelade minuter.