10.3.10

Varför en 28-årig rysk man skulle skolka från sina engelsklektioner har jag ingen aning om, men att så är fallet - det råder det inga tvivel om

Snart dags att bänka sig framför någon obskyr stream från Bernabeu. Men först så ska vi väl samla ihop, och studera, bitarna efter explosionen på Emirates igår? Tänkte väl det.

För det har väl knappast undgått någon som brukar kika in här (eller någon med ett gott öga till 22 vuxna karlar jagandes ett stycke läder på en gräsplätt av modell större - om vi ska tala rikssvenska) att Porto hade tagit sig till dem brittiska öarna igår för att försvara sin 2-1-vinst mot Arsene Wengers - mer och mer frekvent - uträknade och kritiserade fotbollslag (som ju inte påminner så lite om den sexårsverksamhet jag har tvärs över gatan).

Uträknad sexårsverksamhet eller inte - nu gick det ju sådär för Porto igår.

Annat kan man säga om det första mötet, det på Dragão-stadion (ja, stället där inget engelskt lag någonsin lyckats föra mer än ett mål) där hemmalaget valde att placera två skavande och blytunga ryggsäckar på Fabregas, i form av Raul Meireles och Fernando. Något man gjorde med gott resultat då Arsenal, och framför allt vedergällande spanjor, inte lyckades åstadkomma speciellt mycket.

Meireles energi och Fernandos cyniska enkelhet stängde spanjoren totalt. Men nu hade ju Fabregas som bekant slagit upp en gammal skada i samband med vinsten mot Burnley i helgen, vilket innebar att det fanns ett mer balanserat mittfält att vänta från Arsenals sida. Precis som att Samir Nasri skulle få en mer utpräglad playmakerroll än tidigare, något som förutspåddes bli en nyckel till Arsenals chanser för att avancera vidare till kvartsfinal. En annan det snackades om inför matchen var Andrei Arshavin. Ryssen hade inte bara gjort comeback i helgen efter skada, utan gjorde också mål per omgående. Men tränare Wenger talade, comeback-målet till trots, om att ryssen fortfarande hade "en bit kvar till matchform"...

...vilket Arshavin uppenbarligen inte förstod ett skvatt av vad det betydde (fråga mig inte varför en 28-årig man skulle skolka från sina engelsklektioner, men det råder ju inga tvivel om att så är fallet. För jag menar, oavsett om du kommer från Ryssland, Uganda eller Månen så tycker jag att man efter ett år av lektioner åtminstone borde kunna ha lärt sig tillräckligt för att förstå vad tränaren har att säga till en...) med tanke på att han inte visade upp några sådana tendenser matchen.

Ni som såg matchen vet vad jag pratar om. Ryssen var rentav magisk - framför allt i den första halvleken - och rev inte bara upp stora hål i Porto-försvaret utan passade samtidigt på att göra tre assist. Två av de tog en i veckan minst sagt kritiserad Niklas Bendtner vara på, vilket hjälpte honom att smälla in både en och två bollar före paus. På andra sidan av de första 45 (hängde ni med nu?) så såg Nasri till att jag spillde ner både det ena och det andra hemma i TV-soffan när jag tappade såväl haka som kaffekopp efter hans makalösa uppvisning i samband med att han ökade på till 3-0, innan Eboué (av alla människor) dödade matchen definitivt med att kallt runda Helton och placera in matchens fjärde mål - efter en idiotlöpning från halva planen. Den fruktansvärt sympatiske ivorianen tyckte emellertid att det fattades något, och ordnade i den 91:a matchminuten en straff som Bendtner smekte in till segersiffrorna 5-0 to the Arsenal.
VVVVV

Skribent på din morgontidning, tyckare på din kompis blogg eller twittrandes snett bakom dig på bussen spelar ingen roll - visst kan man tycka som merparten av tyckarna gör i dag: Att det är förvånande att Porto inte uppträdde som att man hade någon annan plan än att gå ut och punkta Fabregas i 90 minuter plus tillägg återigen. Jag kan också tycka att det är förståeligt att man blir besviken, eller finner det förvånande, när man får se ett Porto (som ju var så bra i det förra mötet) komma till Emirates bara för lägga sig i fosterställning i hopp om faran ska driva vidare.

Men.

Samtidigt så har Portugiserna besökt (läs: blivit slaktade på) Emirates förr och utan någon plan b (för det var ju trots allt så man uppträdde, nu när man inte hade någon Fabreas att punkta) att betvinga Arsenal med när man ställde upp med ett mer balanserat mittfält och utan en viss spanjor - med allt vad det innebär för motståndet - så blev det bara pannkaka av alltihopa. För man får inte stå och agera kusinen från landet (och då talar jag den gravt synskadade och väldigt mycket apatiske kusinen) när man möter Arsenal på bortaplan. För då blir man överkörda. Passningsspelet är för snabbt, löpningarna är för många och kommer från för många olika håll. Som sagt, man blir överkörda. Om man nu inte har en Drogba eller en Rooney att tillgå, det vill säga.

Djupare än så tycker jag inte att vi behöver gå. Men jag säger ändå som jag alltid har sagt: Ska Bendtner ha någonting med ett tremannaanfall att göra så ska det ske centralt. Punkt.

VVVVV

Innan vi lämnar England helt och hållet, för att kasta oss över mötet mellan Fiorentina och Bayern München, så tycker jag att Sunderlands vinst mot Bolton igår är något som är värt att uppmärksamma. Vinsten igår med 4-0 var lagets första på 14 matcher, frapperande viktigt för Steves Bruces manskap, som jag ändå flaggade för inför säsongen. Om ni minns?

Vinst eller förlust har inte spelat någon roll tidigare, Darren Bent har öst in mål för Black Cats i vilket fall. Igår blev det tre nya. Har svårt att se att han rår på Rooney i det långa loppet, men han kommer garanterat att ge honom en fajt om vinsten i skytteligan.

VVVVV

Sen sparkades det ju boll i Florens också. Därifrån så finns det väl, utan att ha sett allt för långa och många rörliga bilder, inte speciellt mycket annat att konstatera än att Bayern verkar kunna trockla sig ur vilka knipor som helst. Tacka fan för det när man har Robben (har äntligen hittat tillbaka till det han gjorde så bra i PSV - vika in, och gå på skott, absolut, men framför allt använda sin fart och skapa numerära överlägen.) och Ribery (såg ni förarbetet till van Bommels mörsare? Pjuh.) att tillgå på kanterna.

Fiorentina i all ära, men ska man ta sig förbi kvartsfinalen så får man nog hålla tummarna för att förstavalet Mario Gomez, som tvingades utgå igår, inte blir borta alltför länge. Tycker att Klose på senare år har blivit på tok för lätt att fånga i en håv - även om huvudspelet fortfarande håller absolut världsklass.

Eller kan det vara läge för att damma av Ivica Olic igen? Där har ni en fruktansvärt nyttig forward som inte får tillräckligt med cred alla gånger.

Bayern skulle dock behöva en bra referens centralt. Ingen ovanstående är det. Gomez = en boxspelare och avslutare. Klose = ett enkelt bollplank och rutinerad målkung. Olic = ett energiknippe att manga backlinjer med. Tåls att tänkas på ...

VVVVV


Att Bendtner gick från att inte göra ett enda mål på en miljon kvalificerade målchanser hemma mot Burnley till att göra tre på tre och en halv chanser mot Porto? Tja, får han bara spela kontinuerligt, dansken, och lyckas undvika hybris och tankar om världsherravälde (vilket jag bedömer som en svår balansgång, med gårdagens bilder på den tuggummi-tuggande danskens väldigt tuppliknande hållning) så kommer målen att trilla in.

VVVVV

Apropå det här med Europas bästa anfallare så skulle jag vilja slå ett slag för Stevan Jovetic i sammanhanget. Inte just nu, men på sikt.

Visst, han har varit bra hela året. Men även fast jag - ur en lekmans perspektiv - blev en aning besviken när Cassano-övergången sprack för Fiorentinas del (då man kommer att få lida helvetets alla kval utan Mutu) så tror jag att avsaknaden av rumänen bara kommer att göra den hårfagre montenegrinen gott. Åtminstone i det långa loppet. För tillåts han (eller lär) sig bara att ta mer ansvar, och inte falla bort så mycket ur matcherna, så kommer den förre Partizan-forwarden att utvecklas till något stort. Något mycket, mycket stort.

VVVVV
Eller, om vi ska hårddra det så skulle vi kunna säga som Simon Bank skulle ha sagt: Porto hade ganska exakt 12 chanser till att få med sig ett gynnbart resultat i returen mot Arsenal. A) Flytta matchen till Dragão-stadion eller b) 11 stycken automatvapen.

VVVVV


För att knyta ihop säcken kring matchen i Florens: Ovasett om ni såg den hårde holländarens missil på den flyfotade fransmannens skruvade förarbete eller inte så är det bara att klicka sig in här för att se - eller se om - fotboll av allra bästa märke. Briljant.

Nu blir det till att invänta kvällens fotboll. Vilket vi, som brukligt, gör bäst med att koppla av med en kopp kaffe och en alldeles nytryckt FourFourTwo. Briljant var ordet.