25.5.12

Majeed Waris – en scoutrapport


Så. Det har äntligen blivit dags för mig att delge mig av min första scoutrapport. Först ut är BK Häckens accelerationsmonster – Abdul Majeed Waris.
Waris Majeed, eller Majeed Waris, det är faktiskt rätt så luddigt gällande vilket namn som anfallaren tilltalas med, men då BK Häcken använder sig av det förstnämnda så är det också så jag kommer göra här. Jag menar: De om några borde väl ha koll på hur det ligger till? Nåväl. Abdul Majeed Waris föddes den nittonde September 1991 i Ghanas fjärde största stad Tamale. Han blev tidigt förälskad i fotbollen och en dröm gick i uppfyllelse när han vid 12 års ålder fick ett stipendium som gjorde att han skulle få pröva vingarna i akademin Right to Dream Academy i huvudstaden Accra.
BK Häcken fick upp ögonen för den snabbe och orädde anfallaren under Gothia Cup, där Waris var på besök med just Right to Dream-akademin, och i Oktober 2009 så skrev ghananen på sitt första riktiga proffskontrakt när BK Häcken tog sitt intresse för den unge ghananen till kritan och gjorde affärer av det hela. Sedan flytten till Sverige så har det – i dubbel bemärkelse – gått väldigt fort för Waris. Han gjorde sin debut redan i mars 2010 och efter att Häcken skeppat iväg skyttekungen Mathias Ranégie till Malmö FF under fjolåret så har spelaren man hört det viskas om (både hur han ska ha sprängt den erkänt hypersnabba Daniel Larssons sprintrekord på såväl 10, 20 och 30 meter till stoft samt hur han gjort kvalitetsmål efter kvalitetsmål under de årliga, utomnordiska försäsongslägren) i ett par säsonger äntligen börjat utgöra en viktig del i Häckens anfallsspel och i förlängningen också börjat måla upp en bild av vad han egentligen är för en.
En kuriös detalj innan vi kastar oss in i själva rapporten är att Waris debuterade för Ghanas landslag så sent som i mars månad i år. Skador på de båda bröderna Ayew gjorde att han till slut knep en plats i truppen mot Chile, en träningsmatch i vilken han ersatte Richard Mpong efter 85 minuter (1-1).
Matcherna som scout-rapporten är utformad efter:
*BK Häcken – Malmö FF (5-0), 2012-04-07: 85 minuters speltid/2 mål.
*BK Häcken – Mjällby AIF (4-2), 2012-04-12: 90 minuters speltid/2 mål.
*BK Häcken – IFK Norrköping (6-0), 2012-05-16: 90 minuters speltid/5 mål.
Analys:
Skulle jag skriva ett rapportkort alternativt en rekommendation på Waris baserat på enbart de här tre matcherna så hade den blivit kort, koncis och förmodligen stannat vid en mening: ”Kosta vad det kosta vill; KÖP!”.
Tre spelade matcher och nio mål är givetvis ett formidabelt facit för en anfallare, men nu planerar jag, ju, att bli aningen mer djupgående än så, och nu råkar jag sitta på mer information om spelaren i fråga än just gällande de här tre matcherna.
Majeed Waris främsta egenskap är utan tvekan hans monstruösa snabbhet, det kan till och med en blind man på en skenande häst se. Inte nog med att med det går i det närmaste (nåja) gepardsnabbt de första stegen, han har också en väldigt bra snabbhet över längre sträckor. Det i kombination med att ghananen dessutom är en väldigt smart löpare gör att jag egentligen inte kan likna honom vid något annat än en velociraptor. Addera hans läckra spänst och Du behöver nödvändigtvis inte ha lekt Robert Muldoon (även om det naturligtvis är ett plus, det är det alltid) under halva din barndom för att förstå liknelsen.
Dessa spetsvärden i kombination med hans förmåga att gå rakt på mål gör att det nästan är svindlande att fundera kring hur många mål han skulle kunna göra i en sådan här serien efter en eller ett par säsonger av rikligt med speltid och en del extraträning med fokus på avslut. Waris är inte helt och hållet beroende av sin snabbhet för att kunna producera mål – jag skulle snarare se den som en superbonus – han gör nämligen även en knapp tredjedel av sina mål på huvudet. Något som man inte kan låta bli att imponeras av, dels med tanke på hans ringa längd, men även med tanke på de olika sätt som nickmålen produceras på. Ena veckan är det mål som mer bör tillskrivas framspelaren på grund av det väl avvägda inlägget (även om de två första nickarna mot IFK Norrköping minst lika mycket handlar om Majeeds förmåga att hela tiden ha koll på sin omgivning, något som därmed gör det möjligt för honom att ha stenkoll på huruvida han bör ta ett par, tre steg bakåt eller framåt för att hitta den yta där han har bäst chans att få tag i ett inspel eller en eventuellt retur), nästa vecka är en språngnick i följeslag med en kraftfull skalle som föranletts av ett imponerande spänsthopp.
För att avsluta analysen genom att vara lite kritisk så är det just att han – faktiskt – skulle kunna ha gjort ännu fler mål under de här matcherna, om han bara hade varit mer klinisk men också mer oberäknelig i sina avslut. Waris avslutar nästan uteslutande med sin högerfot och, som ovan nämnt, med tanke på att det här en spelare som tar sig till otroligt mycket chanser, dels med tanke på att hans monstruösa accelerering, men också med tanke på att han är en smart löpare som har en hel del halv- och rättvända, kreativa spelare omkring sig, så skulle det finnas än bättre förutsättningar för att ghananen skulle göra fler mål om han bara blev bättre på att använda variera sina avslut (och här pratar vi inte bara om att alternera fötterna, utan även själva avslutstekniken, Waris tillslag är bra och nog hade det varit intressant att se honom testa målvakterna från lite mer oväntade vinklar emellanåt).  Förbättringsområdena till trots så ska det bli väldigt spännande att se hur ghananens säsong utvecklar sig, efter den här minst sagt produktiva starten. Kan han bara vässa sina avslut ytterligare så är blir han inte långvarig i den här serien.
En värdering av spelaren är naturligtvis väldigt svår att göra utan att ha hört sig för med varesig spelarens klubb eller agent – vilket jag inte gjort – men ska jag försöka uppskatta vad en eventuell affär skulle kunna stanna vid i sommar så hade allt annat än 3 och 3,5 miljoner euro varit förvånande, både sett till spelarens ålder, hans säsong såhär långt samt hans kontraktslängd och klubbens ambitioner.
Att se gepard-snabbe Majeed Waris ha en försvarare i hasorna är allt annat än en ovanlig syn.

Personlig information (transfermarkt.co.uk):
Fullständigt namn: Abdul Majeed Waris
Födelsedatum: 19.11.1991
Nationalitet: Ghana
Längd/vikt: 172 cm/
Nuvarande klubb: BK Häcken (kontraktet löper t.om. 31.12.2015)
Landslag: 1 seniorlandskamp för Ghana (hoppade in i den 84:e minuten mot Chile, 2012-01-03)
Spelarinformation:
Föredragen position: Anfallare
Fot: Höger
Hans tre senaste säsonger i siffror (transfermarkt.co.uk):
*2012 (såhär långt): BK Häcken / Ghana – 10 matcher, 12 mål, 2 assist, 0 gula kort, 1 gång inbyt (landslaget), 3 gånger utbytt, 875 spelade minuter.
*2011: BK Häcken – 16 matcher, 3 mål, 0 assist, 0 gula kort, 13 gånger inbytt, 2 gånger utbytt, 506 spelade minuter.
*2010: BK Häcken – 10 matcher, 0 mål, 0 assist, 0 gula kort, 9 gånger inbytt, 1 gång utbytt, 242 spelade minuter.
Scoutrapporten publicerades från början på Jobbahem.nu och har adderats här på bloggen i efterhand.